2018. május 22., kedd

Mit írj? És hogyan?

 
Szia! Eldöntötted, hogy író akarsz lenni, de fogalmad sincs, mibe kellene belevágnod? Úgy érzed, van egy csomó ötleted, de a Word doksi előtted órák óta üres? Megpróbálok segíteni, hogy el tudd dönteni, mi a leginkább neked való.

 

1. lépés - Írj magadnak!


Először is szeretném elmondani, hogy itt csak te dönthetsz. Sosem szabad mástól elvárni, hogy megmondja, mit tegyünk (legalábbis az írás szubjektív részeiben). Arról írhatunk, amiről csak akarunk. A legfontosabb, hogy ne a lájkok alapján döntsük el, mit írunk, és ne a népszerűségi vágy vezéreljen! Rengeteg olyan posztot látni Facebookon, hogy az írópalánták megkérdezik az olvasókat, hogy mit akarnak. Valamilyen szinten jó, hogy az író tájékozódni szeretne, és megtudni, mi mostanában a trendi, de az írás egy komoly szellemi munka, nem egy TV reklám vagy egy felugró pop up ablak. Akit érdekel, az akkor is olvassa majd, ha épp a vallásról vagy a Trónok harcáról írsz, nem kell mindenhol felbukkannia Justin Biebernek csak azért, mert mások azt akarják!

2. lépés - Válassz zsánert!


Ha túljutottál azon, hogy másoknak írj, és eldöntötted, hogy csak a magad kedvéért csinálod, gondolkodj el azon, mit szeretsz olvasni. Történelmi műveket? Sci-fit? Meséket? Hajrá! Nem kell, hogy csak azért YA/NA irodalmat írj, mert annak van keletje (megsúgom, a mai világban 4000 eladott példány már bestseller Magyarországon... szomorú, mi?). Ha te mégis YA/NA irodalmat akarsz írni, de még sosem olvastál el egy könyvet sem ebben a "kategóriában", nézz be a könyvtárba/boltba, és ha minimum 30 könyvet elolvastál az "írásra váró" zsánerben, már lesz fogalmad róla, mekkora fejsze kell majd, hogy kivágd a fát. És nem tévedsz el a könyvek erdejében. Egy idegen országba sem megyünk térkép vagy GPS nélkül, nem igaz? A könyvek az irodalom térképei.

3. lépés - Válassz terjedelmet!


Eldöntötted, hogy neked disztópiáról kell írnod (a zsánere a sci-fi, a disztópia a sci-fi egyik alzsánere, ilyesmivel nem árt tisztában lenni!), és van egy ötlet a fejedben. Írni akarsz egy lányról, aki belekeveredik a politikai élet sodrásába egy disztopikus világban. Először azt javaslom, írd meg a történet vázlatát maximum 4 db A/4-es oldalban! A főbb cselekménypontokat írd fel, ezt szokták nevezni szinopszisnak és cselekményvázlatnak is, kevés eltérés van a kettő között, de neked ezek egyelőre még nem szempontok. Te csak azt tudod, hogy kezdeni akarsz valamit ezzel az ötlettel, ami a fejedben motoszkál. Csináld meg a saját térképedet a saját világodhoz! Én mindig így szoktam felfogni a dolgot. Nem kell ténylegesen térképet rajzolnunk, számunkra a vázlat fogja jelenteni az eligazodást a "fejünk" világában. Egyénenként változó, hogy ki mennyire híve a spontán írásnak, ha te szeretsz rögtönözni, elég nagyon vázlatosan, tényleg csak a fordulópontokat felírni. Az írás játékossága nem szabad, hogy kivesszen belőled, de ha nem tartod valamennyire kézben az írásodat, hamar letérhetsz az egyenes útról, és csapongó lesz a mű. Ha neked jobb, ha mindent leírsz, lépd túl bátran a 4 oldalt, de azért ne az legyen, hogy lesz 20 oldal a vázlat, és te megelégedsz azzal mondván, hogy jó, akkor ez egy novella :D
Ha kész a vázlat, tedd félre pár napra (esetleg hétre, hónapra, évre), és vedd elő ismét. Még mindig eredeti az ötleted? Még mindig szívesen foglalkoznál vele hónapokat, éveket, hogy megírd? Szerinted van ebben a sztoriban annyi, hogy kitöltsön egy regényt? Vagy csak egy kisregényre, netán novellára elég? Gondold végig alaposan, mit tudsz megvalósítani, és ha az a válaszod, hogy "majd kitöltöd a regényt valamivel", akkor inkább írj rövidebbet, mert ha te már most unatkozol, ha belegondolsz, hogy ennek a 1,5 oldalnyi cselekménynek minimum 300 oldalig kell kitartania, akkor az olvasó is ezt fogja gondolni, és leteszi a művedet.
Ha nagyon szeretnél regényt írni, de nem vagy elég kitartó, kezdetnek próbálj pikareszket írni (vagyis szintén írsz egy regényt, de a fejezetek igazából novellák, és csak a szereplők, meg talán a helyszínek a közösek, de a kalandokat felcserélheted). Azt hiszed, ezzel nem lehetsz sikeres? Cervantes most forog a sírjában. És most csak azért is még néhány példa:
 • Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek (1842-52)
 • Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai (1885)
 • Rudyard Kipling: Kim (1901), a pikareszk és a kémregény egyfajta ötvözete
 • Jaroslav Hašek: Svejk (1923?)
 • Thomas Mann: Egy szélhámos vallomásai (1954)
 • Jack Kerouac: Úton (1957)
 • Günter Grass: A bádogdob (1959)
 • Gángoly Attila - Novák Valentin: Zsír Balázs (2001-2011)
 • Csabai Márk: Egy csibész naplója (2012)

 • 4. lépés - Döntsd el, kinek szánod a műved!


  Eldöntötted, hogy te egy sci-fi regényt fogsz írni, és senki nem állíthat meg. Biztos ez? Örülök, hogy tudod, mit akarsz írni, és eldöntötted, hogy te csak saját magadnak fogsz alkotni, de ezt a "saját magadnak írsz" dolgot most már elfelejtheted (kivéve, ha te aktív biblioterápiás kezelésként használod az írást, vagyis te azért írsz, hogy jobban érezd magad tőle, ne legyél stresszes, stb). Igen, az előbb azt mondtam, írj magadnak, most meg mégsem. Hogy is van ez?
  Az ötleteidet írd meg magadnak (tehát ne írj meséket csak azért, mert anyuci azt mondta), de a kivitelezés legyen a lehető legjobb. Én akkor teljesítek a legjobban, ha tudom, hogy mások is olvasni fognak, és nem szabad lejáratnom magam. Ezért elképzelem, hogy ezt a művet, amit épp írok, egyszer beküldöm egy kiadónak, és nem akarok szégyent hozni magamra. Ennek következtében igyekszem kihozni magamból a legtöbbet, próbálok figyelni a helyesírásra, a nyelvi szintre, a karakterek fejlődésére, a logikai és a dramaturgiai ívre meg még annyi felé. Ez bizony stresszes meló, és sokan leblokkolnak tőle, ha hajtja őket a megfelelési kényszer. Ha te is ilyen vagy, akkor tényleg írj magadnak, és képzeld azt, hogy nem fogja senki látni a műved, ha te úgy akarod. Elég utólag eldönteni, hogy lett-e olyan jó, hogy más is belekukkanthasson. Egyik barátnőm a legjobb példa erre. Ő is szeret írni, és megcsináltattam vele ezt a tesztet. Megírt egy verset magának tök jól, mert előtte azt mondtam neki, hogy ha szarnak gondolja, nem fogom elolvasni. Aztán megírattam vele ugyanazt a verset, és mondtam, hogy átnézem. Sokkal rosszabb lett másodjára, és azt mondta, bizonyára azért, mert nem tud ennyi felé figyelni. (De elsőre sikerült neki jól, és akkor is kellett elvileg figyelnie valamerre). Az elsőben jól kijött a shakespeare-i szonett forma, a zeneiség és a szimbolista hatások, a másodikban megpróbálkozott a babits-i szonettel, mert az különlegesebb, és nyugat-európai verselésben akarta az egészet megírni (vagyis hogy egyszerre ütemhangsúlyos, időmértékes és rímekkel átszőtt), de mindet elrontotta, mert arra figyelt, hogy megfeleljen az én nem létező elvárásaimnak, és nem magára koncentrált. Szóval tanulságos.

  5. lépés - Írd meg!


  Sokan egyből nyitják rögtön a Wordöt, vagy veszik elő a füzetet, de még nem mondtam, hogy írják meg a művüket xd
  Elvégeztem magamon egy csomó kísérletet, hogy melyik módszerrel a legjobb regényt írni, és most felsorolom a lehetőségeket. Választhatsz, próbálkozhatsz, a lényeg, hogy akár elsőre, akár 20-adjára, de juss el ahhoz a módszerhez, ami neked a legkényelmesebb.
  Megvan a vázlatunk, szóval a dramaturgia és a logika ELVILEG rendben van. A kisebb jeleneteknél viszont baromira kell figyelni, hogy ne rontsuk el a szépen felépített cselekményszövést apróbb hibákkal. Pl: Kitti elmegy a boltba, ahol lát egy gyilkosságot (ez van elvileg rendben leírva a vázlatba) -> a baki ott kezdődik, hogy Kitti Magyarországon él, de olyan boltba megy le, ami csak Amerikában van vagy hasonlók. Szóval az ilyen apróságokra nem árt figyelni.
  Nézzük akkor a módszereket.

  1. Írd le először angolul/japánul/arabul/kutyául/amilyen nyelven tudsz.

   
  Furcsán hangzik, tudom, de ha fordítónak jobb vagy, mint írónak, akkor sokat segíthet, és jobban át tudod látni a megfogalmazást (hiszen 2x is végigcsinálod ugyanazt a folyamatot). Időigényes, de jól kordában tartható vele a nyelvi szint.
  HÁTRÁNYA: A párbeszédek. A "said" és társai az angolban működnek, de a magyarok finnyásabbak, és nem lehet mindenhova leírni, hogy "mondta". Itt érdemes jobban figyelni a magyar nyelv változatosságaira.

   

  2.  Írj először füzetbe, aztán másold át Wordbe!

  Én nagyon sokáig használtam ezt a módszert, és mind a mai napig kitartok mellette. Sokkal jobb a szememnek, és nem kattintok rá véletlenül a Facebookra a Word helyett.

  3. Vedd fel a hangod, és írd le!

  Ez is egy olyan módszer, ami nálam nem működött. Szeretem a megszerkesztettséget, ezért írni jobb nekem, mert gondolkodhatok a mondatokon, de aki szóban pengébb, és sokszor nem tudja, hogy írja le, amit legszívesebben mindenkinek elmondana, csinálja ezt! Csak mondja világba, majd ha kész, másolja be, esetleg alakítson rajta kicsit. Szóban jobban előtűnnek a hibák.

   

  4. Írasd meg valakivel!

  Írd meg a szerinted tökéletes verziót a regényedből, és ha késznek érzed, kérj meg valakit, hogy gépelje be, amit mondasz. Sokkal jobban észreveszed a hibáid!
  HÁTRÁNYA: Aki írja, talán elgépel, kötőjelet használ gondolatjel helyett, helytelenül ír le szavakat. Vannak emberek, akiknek a körmükre kell nézni, és a szájukba kell rágni a dolgokat. És a másik, hogy oda az intimitás. Amiről azt hitted, hogy senki sem fogja olvasni, máris kikerült a kezedből.

  5. Írj sokáig!

  Én addig gondolkodom egy mondaton, míg azt elég jónak nem érzem. Igaz, hogy később készül el a mű, de legalább igényesebb lesz a nyelvi szint. Nekem ez és a 2-es pont keveréke az egyelőre bevált módszer.
  Szóval ne félj kísérletezni, az írás játék, ha te is annak tekinted :)
   

  6. NANOWRIMO

  Vagyis a Nemzetközi Íróhónap. Ilyenkor egy hónap alatt kell megírnod egy kész regényt, és sokakat motivál az írásra, sokan pedig bestresszelnek, mert nem a kihívást, hanem a kötelezettséget látják benne. Ez egyébként novemberben van, érdemes tenni vele egy próbát.
   

  7. Írj minden nap!

   
  Aki vezet naplót, bizonyára szeretni fogja ezt a tippet. Elég csak pár sort írni, de már akkor is elmondhattad, hogy ma is hozzátettél valamit a regényedhez. Én azért nem szeretem ezt a módszert, mert sokszor nincs időm, vagy fáradtan jövök haza, és mosott aggyal nem lesz olyan minőségű az a pár sor sem, mint amennyire egy pihentebb napomon lenne.

   

  8. Használj mást a Word helyett!

  Merész akarsz lenni? Újítani akarsz? Nem szereted a sablonokat? Most elszomorítalak, mert a legtöbb szerkesztő a Wordöt használja, és kikerülhetetlen. De az alkotási fázis alatt bátran írhatsz máshová. Ha például csak az ingázások alatt van időd írni, kapd elő a telefont vagy egy kis füzetet. Majd otthon bemásolod. Vagy használj más programot a Word helyett.
  Itt van néhány példa:
  • Scrivrener (én bevallom őszintén, még nem tanultam meg ezt használni xd)
  • WriteItNow
  • Power Structure
  • Storyist
  • The Novel factory
  • Writer's Blocks
  • Dramatica Pro
  • MasterWriter

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése