2018. december 29., szombat

Ismerd meg a korrektorok munkáját! | Spirit Bliss interjú

1. Hol lehet korrektornak tanulni?
Létezik OKJ-s korrektori tanfolyam, de fogalmam sincs, mennyire hasznos elvégezni, mert én nem tettem. Tartok tőle, hogy ugyanúgy a gyakorlatban kevéssé hasznosítható alapokat ad a szakmához, mint sok más OKJ-s tanfolyam. Az mindenképpen fontos, hogy az embernek legyen érzéke a nyelvhez, ha ez megvan, akkor erősen ajánlott az egyetemen a magyar szak, azon belül is a nyelvészet szakirány és az anyanyelvi nevelés specializáció elvégzése (én is ezt végeztem).
De a legtöbbet az ember erről szakmáról akkor tanulhatja, ha bekerül próbaidőre egy lap- vagy könyvkiadóhoz. Én mindig is úgy gondoltam, hogy jó a helyesírásom, jól ismerem a magyar nyelvet, de amikor elkezdtem korrektorként dolgozni, rájöttem, hogy bőven van még mit tanulnom. Főképp, mert a nyelv folyamatosan változik, alakul, és nagyon sok esetben nehéz értelmezni a szabályokat, sőt, sokszor nincs is még konkrét szabály egy-egy helyesírási kérdésre. Szóval egy korrektor folyamatos tanul, nincs megállás.
2. Mi mindent kell tanulnia annak, aki ilyesmivel szeretne foglalkozni?
A magyar nyelvet és a magyar helyesírás szabályait jól kell ismerni ahhoz, hogy valaki korrektor lehessen. Sokan azt gondolják, hogy csak a helyesírási szabályok ismerete fontos, de a korrektoroknak másra is figyelniük kell. A szóismétlések kiszűrésére, stílushibákra, véletlen elírásokra (betűcsere, betűkihagyás, szükségtelen betű betoldása stb.), tördelési hibákra, formázási hibákra. Én most olyan helyen dolgozom, ahol 99%-ban számítógépen korrektúrázunk, ehhez meg kellett tanulnom az adott korrektúraprogram használatát. Ettől függetlenül természetesen meg kell tanulnunk a korrektúrajeleket is, mert előfordulhat, hogy bizonyos szövegek esetében papíron kell javítanunk a hibákat, nem számítógépen. A különböző típusú hibákat különböző jelek jelölik, elsőre elég zavarosnak tűnhet egy átlagember számára az egész, de ha az ember sokat gyakorol, hamar belejön szerintem. Ha valakit érdekel, itt meg tudja nézni, miről is van szó: http://www.annusgabor.hu/oktatas/kiado/korrekturajelek.pdf
3. Mennyi idő alatt tanulhatja meg valaki ezt a munkát?
Ahogy fentebb is írtam, a tanulásnak korrektorként sosincs vége. Még egy évek, évtizedek óta a szakmában dolgozó korrektor sem ismerhet minden helyesírási szabályt, folyamatosan kerülnek elénk olyan szavak, kifejezések, amelyek helyes leírásának utána kell néznünk. Meg kell keresnünk azt, hogy mely szabály vonatkozik rájuk. Mivel a nyelv egy változó dolog, így a Magyar Tudományos Akadémia is időről időre felülbírál néhány szabályt, módosítja a régieket, újakat vezet be, így folyamatosan nyomon kell követnünk, hogy mik a legújabb szabályok.
4. Nehéznek tartod ezt a foglalkozást?
Van könnyebb és van nehezebb oldala is, mint minden szakmának, de szerintem nagyon lehet szeretni. Nehéz, mert folyamatosan karban kell tartani a fejünkben lévő tudást, és mert feszült figyelmet, koncentrációt és megerőltetett szem- és szellemi munkát igényel. Gondoljunk csak bele, az is fárasztó a szemnek és az agynak, ha csak úgy kedvtelésből 6-8 órát olvasunk egyszerre egy nap. De a korrektori munka közben nemcsak egyszerűen át kell futnunk a sorokat, mint szimpla olvasáskor, hanem figyelnünk kell minden egyes betűre, vesszőre, pontra, és fel kell fognunk minden egyes mondatot. Nem kalandozhat el a gondolatunk, mert akkor lehet, hogy bennmarad a szövegben egy helyesírási hiba, egy stílushiba vagy egy logikai hiba.
5. Fontos egy korrektornál az olvasás szeretete? Vagy a szövegnek csak a grammatikai részével foglalkozol?
Szerintem fontos. Elsősorban természetesen a szövegek helyesírását és egyéb hibáit kutatjuk, de ha utálnánk olvasni, akkor kész kínszenvedés lenne szerintem napi 6-8 órában szövegekkel foglalkozni. Persze nem minden szöveg érdekli az embert, amit a keze közé kap korrektúrázásra, van, ami unalmas, van, aminek nem értesz egyet a tartalmával, van, amit te teljesen másképp írnál meg, ha nem korrektor lennél az adott helyen, hanem író, újságíró, de mindig jön olyan szöveg is, amely érdekes, izgalmas, tartalmilag is érdekel. És ez utóbbi szövegek feldobják az embert munka közben.
6. Mi a különbség szerkesztő és korrektor között?
A szerkesztő a tartalmat nézi elsősorban, stílus, karakterépítés, világépítés, cselekményszálak logikája stb. A korrektor pedig a szöveg helyesírását, nyelvhelyességét, stílushibáit, elírásait, nyelvi logikai hibáit javítja. Mindkettő érdekes munka, és mindkettőre szükség van ahhoz, hogy egy szöveg élvezhető legyen.
7. Jól lehet keresni ezzel a szakmával?
Attól függ, hogy hol dolgozik az ember, és mi számít jó fizetésnek. Ha valaki megbízási szerződéssel dolgozik egy könyvkiadónak, akkor tapasztalataim szerint rengeteget kell dolgoznia, és csak zsebpénzt kap érte. Pont úgy, ahogy mondjuk egy író, fordító, szerkesztő vagy illusztrátor is. Ha viszont sikerül bekerülni egy lapkiadóhoz, könyvkiadóhoz teljes munkaidőben bejelentve, akkor legkevesebb a garantált bérminimumot meg kell kapnia a korrektornak, ami jelenleg bruttó 180.500 Ft. Jobb helyeken ennél egy nagyon kicsivel többet is adnak. Szóval jól keresni nem lehet ebben a szakmában sem sajnos, de teljes munkaidős korrektorként lehet keresni annyit, hogy az ember viszonylag normálisan megéljen, és ne kelljen azon aggódnia, hogy másnap a híd alá kerül. Én például teljesen elégedett vagyok jelen pillanatban a fizetésemmel, mert bár nem sok, de elég arra, hogy biztonságos életem legyen, és még az édesanyámnak is segítsek.
8. Hogyan dolgozol? Bemész egy irodába, ahol ülsz 8 órát, vagy ennél azért rugalmasabb?
Igen, nálam ez úgy működik, hogy kb. 8 órában ülök a szerkesztőségben és dolgozom. Állandó délutános műszakban vagyok, ami sok embert megviselne, de számomra tökéletes. Mindig is utáltam hajnalban kelni, így pedig elkerülhetem ezt. Délelőtt elvégzem itthon a dolgaimat, délután bemegyek dolgozni, este hazajövök pihenni.
9. Milyen nehéz elhelyezkedni korrektorként? Egyáltalán hol keresnek embert ilyen végzettséggel?
Elsősorban lap- és könyvkiadóknál keresnek korrektorokat. Teljes munkaidőben egyébként nehéz elhelyezkedni, de szerencsére nem lehetetlen. Ha látják, hogy az ember érti a dolgát, lelkes, szereti a szakmáját, akkor nagyobb az esély rá, hogy felveszik.
10. Ajánlanád másoknak is ezt a szakmát?
Annak igen, aki szereti a magyar nyelvet, szeret olvasni, és bírja az olyan munkát, aminél a számítógépasztal mellett kell ülni órákon át és feszülten koncentrálni. Viszont, ha valaki pörgős, képtelen sokáig egyetlen dologra fókuszálni, akkor inkább keressen más lehetőséget, mert nem hiszem, hogy a korrektori munka boldoggá tenné.
11. Mit tanácsolnál azoknak, akik hozzád hasonlóan korrektorként szeretnének dolgozni?
Olvassanak sokat, mert az fejleszti őket nyelvileg. Lapozgassák sűrűn A magyar helyesírás szabályai című könyvet, mindig a legújabb változatot (ez most a 12. kiadás éppen). Az sem árt, ha helyesírási tesztekkel szórakoztatják magukat, az internet tele van ilyenekkel, és könnyebben megragad az emberben egy-egy szó helyes leírása, ha játékosan tanulja meg. Plusz ajánlom még az MTA oldalát (https://helyesiras.mta.hu/) és az E-nyelv oldalát (http://www.e-nyelv.hu/), mert ezeken is sok hasznos tudnivaló van. Emellett, aki hivatásos korrektor szeretne lenni, az eleinte vállaljon különböző írós csoportokban bétázást, korrektúrázást, mert így tapasztalatot szerezhet (valamint referenciamunkákat).

1 megjegyzés: